Ryby

Zapečené těstoviny s tuňákem

Z másla a mouky připravíme zlehka tmavou jíšku, přidáme mléko, mícháme do rozpuštění mouky. Přidáme mletou hořčici a za neustálého míchání vaříme ještě 1 minutu. Odstavíme z plamene.Do směsi přidáme najemno nakrájenou cibuli, dále kukuřici, hrášek, 2/3 sýru,uvařené těstoviny a vše promícháme.Na dno zapékací mísy dáme tuňáka bez šťávy, přidáme obsah pánve a zbytek sýru. V předehřáté troubě na 180°C pečeme 15-20 minut.

Doba vaření: 15-20 minut
http://fresh.iprima.cz/recepty

  • 500 g těstoviny
  • 2 ks konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • 500 ml polotučné mléko
  • 200 g nastrouhaný tvrdý sýr
  • 50 g másla
  • 50 g hladká mouka
  • 100 g kukuřice
  • 100 g hrášek
  • 3 ks cibule
  • 1/2 ČL mletá hořčice nebo nadrcená hořčicová semínka
  • dle chuti g sůl,pepř
  • 125 g těstoviny
  • 0.50 ks konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • 125 ml polotučné mléko
  • 50 g nastrouhaný tvrdý sýr
  • 12.50 g másla
  • 12.50 g hladká mouka
  • 25 g kukuřice
  • 25 g hrášek
  • 0.75 ks cibule
  • 1/8 ČL mletá hořčice nebo nadrcená hořčicová semínka
  • dle chuti sůl,pepř

Rybí polévka

Rybí filé osolíme a prudce osmahneme na oleji. Z části másla a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vodou a povaříme. Přidáme na kousky nakrájené filé a povaříme. Polévku dochutíme solí, zakapeme citrónem, přidáme zbytek másla a omytou posekanou petržel nebo pažitku. Podáváme s opraženou vekou nakrájenou na kostičky nebo nudličky.Pro zpestření je možno do polévky s filé přidat a povařit mraženou zeleninu dle vlastního výběru.

  • 1900 g voda
  • 250 g rybí filé
  • 20 g olej
  • 30 g másla
  • 40 g hladká mouka
  • 50 g žemle, veka
  • 1 ks citrón, zelená petržel
  • sůl dle chuti
  • 190 g voda
  • 25 g rybí filé
  • 2 g olej
  • 3 g másla
  • 4 g hladká mouka
  • 5 g žemle, veka
  • 0.10 ks citrón, zelená petržel
  • sůl dle chuti

Rybí filé pečené v jogurtu

Filé osolte a opepřete. Olej s máslem rozpusťte na pánvi, přidejte filé a po obou stranách prudce opečte do zlatova. Filé opatrně vložte do vymazané zapékací misky. Do pánve s výpekem přidejte rajský protlak, osolte, opepřete a za stálého míchání osmahněte. Pak jej zalejte vývarem a několik minut povařte. Stáhněte z ohně a vmíchejte do něj kopr. Filé přelijte jogurte, rajskou omáčkou s koprem a posypte strouhaným sýrem. Nechte asi 10 minut zapéct ve vyhřáté troubě při 180°C. Podávejte s řezy citronu ozdobené snítkou kopru.

Doba vaření: 60 minut
http://fresh.iprima.cz/recepty

  • 1 lžíce olej
  • 1 lžíce máslo
  • 1 lžíce máslo na vymázání misky
  • 4 porce rybí filé treska nebo mořská štika
  • 4 lžíce rajský protlak
  • 150 ml vývar
  • 1 hrst nasekaný kopr
  • 200 ml bílý jogurt
  • 50 g tvrdý sýr gouda nebo eidam
  • 1 ks citron
  • dle potřeby sůl, čerstvě mletý pepř
  • 0.25 lžíce olej
  • 0.25 lžíce máslo
  • 0.25 lžíce máslo na vymázání misky
  • 1 porce rybí filé treska nebo mořská štika
  • 1 lžíce rajský protlak
  • 37.50 ml vývar
  • 0.25 hrst nasekaný kopr
  • 50 ml bílý jogurt
  • 12.50 g tvrdý sýr gouda nebo eidam
  • 0.25 ks citron
  • dle potřeby sůl, čerstvě mletý pepř

Karbanátky z rybího filé

Rybí filé povařte 8 minut ve vývaru, pak slijte tekutinu. Rybu rozmačkejte s bramborami a promíchejte s koprem a hořčicí. Osolte a opepřete. Vytvořte karbanátky a obalte v trojobalu z mouky, rozšlehaného vejce a strouhanky. Upečte v troubě na pečícím papíře do zlatova.

Doba vaření: 30 minut
http://fresh.iprima.cz/recepty

  • 500 g rybí filé
  • 4 ks uvařené brambory
  • 1 lžíce nasekaný kopr
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 hrnek vývar
  • dle potřeby sůl, pepř
  • na obalení hladká mouka
  • na obalení strouhanka
  • 3 ks vejce na obalení
  • 125 g rybí filé
  • 1 ks uvařené brambory
  • 0.25 lžíce nasekaný kopr
  • 0.25 lžíce hořčice
  • 0.25 hrnek vývar
  • dle potřeby sůl, pepř
  • na obalení hladká mouka
  • na obalení strouhanka
  • 0.75 ks vejce na obalení

Špagety s omáčkou z rajčat a tresky

Rajčata křížkem rozřízněte, vydlabejte semínka a na pár vteřin dejte do vařící vody. Sceďte je, stáhněte slupku a nakrájejte na proužky. Omyté a očištěné filety tresky nakrájejte na kousky velikosti sousta. Na pánvi poduste nasekanou cibuli a česnek, přidejte oloupaná rajčata z plechovky a rajský protlak, promíchejte a přidejte sůl a pepř. Omáčku vařte 5 minut, přidejte rybu, spařená rajčata a vařte na mírném ohni do měkka. Podávejte s uvařenými špagetami a ozdobte anýzovými lístky.

Doba vaření: 30 minut
http://fresh.iprima.cz/recepty

  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česnek
  • 250 g rajčata
  • 375 g filety z tresky
  • 3 lžíce olivový olej
  • 1 plechovka loupaná rajčata
  • 1 lžíce rajčatový protlak
  • 1 špetka sůl
  • 1 špetka čerstvě namletý pepř
  • čerstvé anýzové lístky
  • 500 g špagety
  • 0.25 ks cibule
  • 0.25 stroužek česnek
  • 62.50 g rajčata
  • 93.75 g filety z tresky
  • 0.75 lžíce olivový olej
  • 0.25 plechovka loupaná rajčata
  • 0.25 lžíce rajčatový protlak
  • 0.25 špetka sůl
  • 0.25 špetka čerstvě namletý pepř
  • čerstvé anýzové lístky
  • 125 g špagety

Cepíkova tuňákovka

Z konzervy slejeme olej. Do misky dáme tuňáka, přidáme hustou zakysanou smetanu. Zakapeme pár kapkami citrónové šťávy, citlivě dosolíme.Namažeme na pečivo a dozdobíme okurkou.

  • 1 konzerva Tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě (160g)
  • 1 kelímek zakysané smetany (160g)
  • dle potřeby sůl
  • dle potřeby citrónová šťáva
  • dle potřeby salátová okurka
  • dle potřeby pečivo

Cepíkův tuňák na schovávanou

Vidličkou smícháme tuňáka z konzervy s tvarohem. Přidáme asi 2 cm najemno nakrájeného pórku. Podle chuti dosolíme.Pomazánku namažeme na více zrnný chléb, dozdobíme salátovou okurkou.

  • 1 ks konzerva tuňáka v rajčatové omáčce (80g)
  • 100 g jemného tvarohu
  • 1 pórek
  • dle potřeby sůl