V září roku 2015 vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR dokument s názvem Nutriční doporučení (ND). ND je souborem doporučení, která mají vést školní jídelny k nutričně vyváženému a pestrému jídelníčku. Při hodnocení jídelníčku v projektu Cepík je proto použito i toto doporučení, pro lepší přehled o možných změnách v jídelníčku vzhledem k poslední legislativě.

 

Hodnotící tabulka podle nutričního doporučení

 

V tabulce je uvedeno kolikrát by se měl daný pokrm zařadit v rámci svačin nebo obědů za 1 měsíc, který má 20 dnů.

Doporučená četnost
Svačiny  
Luštěninová pomazánka min. 2x
Zeleninová pomazánka min. 2x
Rybí pomazánka min. 2x
Obilná kaše (z vloček, jáhel, rýže, kukuřice, pohanky atd.) min. 2x
Pečivo – žitné, celozrnné, vícezrnné (s vyšším obsahem vlákniny) max. 8x
Zelenina a ovoce jako součást vždy
Uzeniny a paštiky 0
Polévky  
Zeleninová 12x
Luštěninová 3-4x
Rybí 1x
Masové (vývar, masový krém apod.) 3-5x
Jiné (drožďová, houbová, krupicová apod.)
Obilné zavářky (jáhly, vločky, krupky, pohanka, bulgur apod.) min. 4x
Kombinace polévek a hlavních jídel Většinou vhodná kombinace
Hlavní jídla  
Drůbež  (krůta, kuře, slepice), králík aj. 3x
Ryby 2-3x
Hovězí maso 4x
Vepřové maso max. 4x
Bezmasé nesladké jídlo (včetně luštěnin) 4x
Sladké jídlo max. 2x
Luštěniny 2x
Uzeniny 0
Přílohy  
Obiloviny (těstoviny, rýže, kuskus apod.) 7x
Houskový knedlík max. 2x
Zelenina  
Zelenina čerstvá min. 8x
Tepelně upravená zelenina min. 4x
Nápoje  
Denně neslazený nemléčný – voda vždy
Pokud je mléčný, výběr i z nemléčného vždy