Vytisknout recept
Rybí polévka
Rybí filé osolíme a prudce osmahneme na oleji. Z části másla a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vodou a povaříme. Přidáme na kousky nakrájené filé a povaříme. Polévku dochutíme solí, zakapeme citrónem, přidáme zbytek másla a omytou posekanou petržel nebo pažitku. Podáváme s opraženou vekou nakrájenou na kostičky nebo nudličky.Pro zpestření je možno do polévky s filé přidat a povařit mraženou zeleninu dle vlastního výběru.
Porce
norma MŠ
Suroviny
Porce
norma MŠ
Suroviny
Poznámky k receptu

MŠ Těchlovice, Děčín


Vytisknout recept
Zeleninový vývar
Základem dobré a zdravé polévky je silný zeleninový vývar. Do studené vody bez soli dejte jakoukoli zeleninu, natě, bylinky, nové koření, bobkový list a vařte nejméně půl hodiny. Vařenou zeleninu pak vyhoďte nebo ji dejte pejskovi.
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 35 minut
Porce
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 35 minut
Porce
Poznámky k receptu

Vytisknout recept
Zeleninová polévka s červenou čočkou
Na plátky nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na olivovém oleji, přidejte na plátky nakrájenou mrkev a společně restujte 5-8 minut. Přidejte propláchnutou a okapanou čočku a znovu osmahněte tak, aby čočka byla celá obalená v oleji. Přidejte rajčata, vývar, řasu a bylinky. Vařte 10-15 minut. Dále přidejte sůl dle chuti, na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer a na plátky nakrájenou cuketu - nevařte ji však déle než 5 minut, aby nebyla blátivá. Dochuťte pepřem, olivovým olejem, čerstvou bazalkou. V létě můžete ozdobit jedlými kytkami.
Doba přípravy 30 minut
Porce
porcí
Suroviny
Doba přípravy 30 minut
Porce
porcí
Suroviny
Poznámky k receptu

Vytisknout recept
Luštěninová polévka aneb Co se do hrsti nevejde
Čočku, hrách a fazole přebereme, propláchneme, necháme nabobtnat, poté slijeme vodu, zalijeme čerstvou a uvaříme každý druh zvlášť. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a krátce orestujeme. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme pokrájenou kořenovou zeleni a uvaříme. Nakonec do polévky přidáme luštěniny i s vývarem, ovesné vločky, majoránku a třený česnek a vaříme ještě 10 minut.
Porce
porcí dospělí
Suroviny
Porce
porcí dospělí
Suroviny

Vytisknout recept
Jemná fazolová polévka
Přes noc namočené fazole uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme dozlatova zeleninu, zalijeme 1,5-2 litry vývaru ze zdravých zeleninových slupek a přes síto přepasírujeme loupaná rajčata. Před dovařením fazolí vyjmeme polovinu fazolí a rozmixujeme je na hladkou kaši a vrátíme zpět do polévky. Dosolíme, přidáme sekanou petrželku.
Porce
osob
Suroviny
Porce
osob
Suroviny
Poznámky k receptu

Při vaření fazolí nedoléváme studenou vodu, jinak se slupky neuvaří a budou tvrdé!


Vytisknout recept
Aromatický krém z červené čočky
V hrnci nejdříve na oleji necháme lehce podusit pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, krátce prohodíme na tuku, který v žádném případě nesmí kouřit nebo se připalovat. Přidáme muškát a hned propláchnutou čočku, kterou zalijeme cca 1l vody. Vše uvaříme doměkka. Ponorným mixerem vytvoříme krém, který dochutíme solí, pepřem a balzamikem. Ozdobíme doplňky petrželkou a krutony. I když tradice vaření luštěnin velí pomalou přípravu v prostém, nejlépe kameninovém hrnci, zvolíme-li hrnec tlakový, zachováme příjemnou barvu zeleniny a zkrátí se doba přípravy. Polévka bude řidší, neboť se voda tak nevyvaří.
Porce
Suroviny
Porce
Suroviny

Vytisknout recept
Polévka z červené řepy
Červenou řepu společně s bramborami a cibulí očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozehřátém olivovém oleji řepu, brambory i cibuli společně orestujeme přibližně 10 minut. Zalijeme vývarem a necháme na středním plamenu lehce vařit alespoň 20-30 minut doměkka. Vše rozmixujeme, osolíme, opepříme a na závěr přidáme vinný ocet. Podáváme s čerstvě nasekaným koprem a pro zjemnění můžeme ozdobit lžičkou zakysané smetany.
Doba přípravy 1 hodina
Porce
porce
Suroviny
Doba přípravy 1 hodina
Porce
porce
Suroviny
Poznámky k receptu

http://fresh.iprima.cz/recepty