Polévky

Rybí polévka

Rybí filé osolíme a prudce osmahneme na oleji. Z části másla a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vodou a povaříme. Přidáme na kousky nakrájené filé a povaříme. Polévku dochutíme solí, zakapeme citrónem, přidáme zbytek másla a omytou posekanou petržel nebo pažitku. Podáváme s opraženou vekou nakrájenou na kostičky nebo nudličky.Pro zpestření je možno do polévky s filé přidat a povařit mraženou zeleninu dle vlastního výběru.

  • 1900 g voda
  • 250 g rybí filé
  • 20 g olej
  • 30 g másla
  • 40 g hladká mouka
  • 50 g žemle, veka
  • 1 ks citrón, zelená petržel
  • sůl dle chuti
  • 190 g voda
  • 25 g rybí filé
  • 2 g olej
  • 3 g másla
  • 4 g hladká mouka
  • 5 g žemle, veka
  • 0,1 ks citrón, zelená petržel
  • sůl dle chuti

Zeleninový vývar

Základem dobré a zdravé polévky je silný zeleninový vývar. Do studené vody bez soli dejte jakoukoli zeleninu, natě, bylinky, nové koření, bobkový list a vařte nejméně půl hodiny. Vařenou zeleninu pak vyhoďte nebo ji dejte pejskovi.

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 35 minut

http://fresh.iprima.cz/recepty

Zeleninová polévka s červenou čočkou

Na plátky nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na olivovém oleji, přidejte na plátky nakrájenou mrkev a společně restujte 5-8 minut. Přidejte propláchnutou a okapanou čočku a znovu osmahněte tak, aby čočka byla celá obalená v oleji. Přidejte rajčata, vývar, řasu a bylinky. Vařte 10-15 minut. Dále přidejte sůl dle chuti, na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer a na plátky nakrájenou cuketu – nevařte ji však déle než 5 minut, aby nebyla blátivá. Dochuťte pepřem, olivovým olejem, čerstvou bazalkou. V létě můžete ozdobit jedlými kytkami.

Doba přípravy: 30 minut

http://fresh.iprima.cz/recepty

  • 150 g červená loupaná čočka
  • 2 ks cibule
  • 3 lžíce olivový olej
  • 1-2 ks mrkev
  • 4 ks oloupaná rajčata popř. 1ks plechovka loupaných rajčat i se šťávou
  • 1,5 litru zeleninový vývar recept najdete také v této sekci
  • 1 snítka čerstvý rozmarýn
  • 4 cm řasa wakame
  • 3 stonky řapíkatý celer
  • 200-250 g cuketa
  • dle potřeby sůl, čerstvě namletý pepř
  • dle potřeby čerstvá bazalka
  • 25 g červená loupaná čočka
  • 0.33 ks cibule
  • 0.50 lžíce olivový olej
  • 0.17 ks mrkev
  • 0.67 ks oloupaná rajčata popř. 1ks plechovka loupaných rajčat i se šťávou
  • 0.25 litru zeleninový vývar recept najdete také v této sekci
  • 0.17 snítka čerstvý rozmarýn
  • 0.67 cm řasa wakame
  • 0.50 stonky řapíkatý celer
  • 33.33 g cuketa
  •  sůl, čerstvě namletý pepř
  •  čerstvá bazalka

Luštěninová polévka aneb Co se do hrsti nevejde

Čočku, hrách a fazole přebereme, propláchneme, necháme nabobtnat, poté slijeme vodu, zalijeme čerstvou a uvaříme každý druh zvlášť. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a krátce orestujeme. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme pokrájenou kořenovou zeleni a uvaříme. Nakonec do polévky přidáme luštěniny i s vývarem, ovesné vločky, majoránku a třený česnek a vaříme ještě 10 minut.

  • 50 g čočka
  • 50 g fazole
  • 50 g hrách
  • 100 g ovesné vločky
  • 300 g kořenová zelenina čistá hmotnost
  • 2500 ml voda
  • 80 g hladká mouka
  • 50 g olej
  • 70 g cibule
  • 30 g česnek
  • dle potřeby majoránka, sůl
  • 5 g čočka
  • 5 g fazole
  • 5 g hrách
  • 10 g ovesné vločky
  • 30 g kořenová zelenina čistá hmotnost
  • 250 ml voda
  • 8 g hladká mouka
  • 5 g olej
  • 7 g cibule
  • 3 g česnek
  • dle potřeby majoránka, sůl

Jemná fazolová polévka

Přes noc namočené fazole uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme dozlatova zeleninu, zalijeme 1,5-2 litry vývaru ze zdravých zeleninových slupek a přes síto přepasírujeme loupaná rajčata. Před dovařením fazolí vyjmeme polovinu fazolí a rozmixujeme je na hladkou kaši a vrátíme zpět do polévky. Dosolíme, přidáme sekanou petrželku.

  • 100 g mrkev
  • 100 g celer
  • 100 g cibule
  • 2 stroužky česnek
  • 1-2 ks bobkový list
  • 200 g velké bílé fazole
  • 10 g mrkev
  • 10 g celer
  • 10 g cibule
  • 0.20 stroužky česnek
  • 0.10 ks bobkový list
  • 20 g velké bílé fazole

Aromatický krém z červené čočky

V hrnci nejdříve na oleji necháme lehce podusit pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, krátce prohodíme na tuku, který v žádném případě nesmí kouřit nebo se připalovat. Přidáme muškát a hned propláchnutou čočku, kterou zalijeme cca 1l vody. Vše uvaříme doměkka. Ponorným mixerem vytvoříme krém, který dochutíme solí, pepřem a balzamikem. Ozdobíme doplňky petrželkou a krutony. I když tradice vaření luštěnin velí pomalou přípravu v prostém, nejlépe kameninovém hrnci, zvolíme-li hrnec tlakový, zachováme příjemnou barvu zeleniny a zkrátí se doba přípravy. Polévka bude řidší, neboť se voda tak nevyvaří.
 
  • 200 g červená čočka
  • 2 lžíce olivový olej extra panenský
  • 1 střední cibule
  • 2 menší mrkev
  • kousek celer
  • 1 větší petrželový kořen
  • 1/2 lžičky balsamicový ocet
  • špičku nože muškátový oříšek strouhaného
  • bílý pepř mletý
  • sůl
  • nasekaná petrželka na doplnění chuti
  • krutonky z rohlíku na doplnění chuti
  • 50 g červená čočka
  • 0.50 lžíce olivový olej extra panenský
  • 0.25 střední cibule
  • 0.50 menší mrkev
  • kousek celer
  • 0.25 větší petrželový kořen
  • 1/8 lžičky balsamicový ocet
  •  nože muškátový oříšek strouhaného
  • bílý pepř mletý
  • sůl
  • nasekaná petrželka na doplnění chuti
  • krutonky z rohlíku na doplnění chuti

Polévka z červené řepy

Červenou řepu společně s bramborami a cibulí očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozehřátém olivovém oleji řepu, brambory i cibuli společně orestujeme přibližně 10 minut. Zalijeme vývarem a necháme na středním plamenu lehce vařit alespoň 20-30 minut doměkka. Vše rozmixujeme, osolíme, opepříme a na závěr přidáme vinný ocet. Podáváme s čerstvě nasekaným koprem a pro zjemnění můžeme ozdobit lžičkou zakysané smetany.
 

Doba přípravy: 60 minut

http://fresh.iprima.cz/recepty

  • 700 g červená řepa
  • 200 g brambory
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce olivový olej
  • 1 litr zeleninový vývar
  • dle potřeby zakysaná smetana
  • 2 lžíce vinný ocet
  • dle potřeby kopr, sůl, pepř
  • 175 g červená řepa
  • 50 g brambory
  • 0.25 ks cibule
  • 0.50 lžíce olivový olej
  • 0.25 litr zeleninový vývar
  • dle potřeby zakysaná smetana
  • 0.50 lžíce vinný ocet
  • dle potřeby kopr, sůl, pepř