Pomazánky

Červená Cepíkova pomazánka

Všechny suroviny kromě pažitky rozmixujeme najemno. Nakonec přidáme nakrájenou pažitku.V případě, že chceme výraznější chuť, můžeme přidat mladou cibulku nebo stroužek česneku.

  • 12,5 g bílých fazolí v rajčatové omáčce
  • 25 g Lučiny nebo jiného tvarohového sýra
  • dle potřeby sůl
  • dle potřeby pažitka
  • 150 g bílých fazolí v rajčatové omáčce
  • 100 g Lučiny nebo jiného tvarohového sýra
  • dle potřeby sůl
  • dle potřeby pažitka

Kozácká pomazánka

Brambory oloupeme, necháme vychladnout, umeleme.Cibuli najemno nakrájíme a vše důkladně promícháme.

  • 100 g olejovek v tomatě
  • 150 g másla
  • 1 ks cibule
  • 2 ks uvařené brambory
  • 10 g olejovek v tomatě
  • 15 g másla
  • 0,1 ks cibule
  • 0,2 ks uvařené brambory

Svěží zeleninová pomazánka

  • 50 g rajčata
  • 120 g cibule
  • 100 g paprikové lusky čerstvé
  • 125 g sýr cihla
  • 250 g sýr lučina
  • 25 g jogurt bílý
  • dle potřeby pažitka
  • dle potřeby sůl
  • 5 g rajčata
  • 12 g cibule
  • 10 g paprikové lusky čerstvé
  • 12,5 g sýr cihla
  • 25 g sýr lučina
  • 2,5 g jogurt bílý
  • dle potřeby pažitka
  • dle potřeby sůl

Pomazánka čočková

  • 150 g červená čočka vařená
  • 75 g Rama
  • 75 g pomazánkové máslo
  • 110 g zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • 15 g červená čočka vařená
  • 7,5 g Rama
  • 7,5 g pomazánkové máslo
  • 11 g zelenina (mrkev, celer, petržel)

Pomazánka z kuřecího masa

  • 322 g kuřecí maso
  • 90 g Rama
  • 10 g cibule
  • dle potřeby hořčice
  • dle potřeby sůl
  • 32,2 g kuřecí maso
  • 9 g Rama
  • 1 g cibule
  • dle potřeby hořčice
  • dle potřeby sůl

Pomazánka z olejovek v tomatě

  • 350 g olejovky v tomatě
  • 180 g Rama
  • 60 g cibule
  • dle potřeby sůl
  • 35 g olejovky v tomatě
  • 18 g Rama
  • 6 g cibule
  • dle potřeby sůl

Cizrnová pomazánka

  • 250 g cizrny ve slaném nálevu
  • 100 g másla
  • 10 g česneku
  • olivový olej
  • dle potřeby sůl
  • 25 g cizrny ve slaném nálevu
  • 10 g másla
  • 1 g česneku
  • olivový olej
  • dle potřeby sůl

Pomazánka s lučinou, ořechy a mrkví

Máslo utřeme se solí a ušleháme s tvarohem a lučinou.Přidáme jemně nastrouhaná jablka, mrkev a ořechy.Podle chuti okyselíme citrónovou štávou a přisolíme.

  • 100 g mrkev
  • 250 g tvaroh
  • 250 g lučina
  • 50 g máslo
  • 30 g ořechy loupané
  • 50 g jablko
  • 10 g cukr
  • 10 g citr. štáva
  • dle potřeby sůl
  • 10 g mrkev
  • 25 g tvaroh
  • 25 g lučina
  • 5 g máslo
  • 3 g ořechy loupané
  • 5 g jablko
  • 1 g cukr
  • 1 g citr. štáva
  • dle potřeby sůl

Tvarohová pomazánka s vejci

Všechny ingredience vyšleháme a mažeme na: kukuřičný plátek, chléb, celozrnný chléb,rohlík, veku atd…

  • 290 g měkký tvaroh
  • 90 g pomazánkové máslo
  • 160 g vejce
  • 10 g sůl
  • 20 g pažitka
  • 29 g měkký tvaroh
  • 9 g pomazánkové máslo
  • 16 g vejce
  • 1 g sůl
  • 2 g pažitka

Pomazánka rybí se zeleninou

Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme na oleji z rybiček.Přidáme na nudličky nakrájenou papriku, podusíme.Rajčata nakrájíme na malé kousky,přidáme k paprice a dusíme dokud nezmizí šťáva.Přidáme sardinky, máslo, vejce,zamícháme a necháme ztuhnout.Vychladlé nebo mírně teplé mažeme na chléb.

  • 250 g sardinky
  • 200 g rajčata
  • 140 g paprika zelená
  • 80 g cibule
  • 40 g máslo
  • 160 g vejce
  • dle potřeby sůl
  • 25 g sardinky
  • 20 g rajčata
  • 14 g paprika zelená
  • 8 g cibule
  • 4 g máslo
  • 16 g vejce
  • dle potřeby sůl

Pomazánka z ovesných vloček a rajským protlakem

Ovesné vločky namočíme do horkého osoleného mléka.Vyšleháme máslo, přidáme jemně nakrájenou cibuli,nabobtnalé vločky a rajčatový protlak.

  • 100 g ovesné vločky
  • 1 plechovka protlak rajčatový
  • 30 g cibule
  • 50 g másla
  • mléko
  • dle potřeby sůl
  • 10 g ovesné vločky
  • 0,1 plechovka protlak rajčatový
  • 3 g cibule
  • 5 g másla
  • mléko
  • dle potřeby sůl

Zeleninová pomazánka z tofu

Zeleninové tofu nastrouháme,přidáme pomazánkové máslo,ochutíme česnekem a pažitkou.Mažeme na chléb moskva, zdobíme rajčaty,salátovou okurkou. Možné je zdobit čímkoliv.

  • 200 g zeleninové tofu
  • 200 g pomazánkové máslo
  • dle potřeby česnek a pažitka
  • 20 g zeleninové tofu
  • 20 g pomazánkové máslo
  • dle potřeby česnek a pažitka

Avokádová pomazánka

Máslo, tvaroh a avokádo rozmixujeme a dochutíme zbylými přísadami.

  • 50 g másla
  • 50 g tvarohu
  • 100 g avokáda
  • med a citron dle chuti
  • 5 g másla
  • 5 g tvarohu
  • 10 g avokáda
  • med a citron dle chuti

Mangová pomazánka

Vše rozmixujeme

  • 50 g másla
  • 50 g tvarohu
  • 100 g manga
  • med a citron dle chuti
  • 5 g másla
  • 5 g tvarohu
  • 10 g manga
  • med a citron dle chuti

Drožďová pomazánka

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rozdrobené droždí a pražíme do růžova.Přidáme vejce a mícháme až se srazí.Do nádoby dáme vychladlé droždí s vejci,máslo, sůl, omytou pažitku, dle potřeby mléko a vyšleháme.

  • 160 g droždí
  • 55 g olej
  • 60 g cibule
  • 160 g vejce
  • 80 g pomazánkové máslo
  • 50 g mléko
  • 5 g sůl
  • 10 g pažitka
  • 16 g droždí
  • 5,5 g olej
  • 6 g cibule
  • 16 g vejce
  • 8 g pomazánkové máslo
  • 5 g mléko
  • 0,5 g sůl
  • 1 g pažitka

Zeleninová pomazánka

Vejce uvaříme natvrdo. Do nádoby na šlehání dáme pomazánkové máslo, na stroji rozemletá natvrdo uvařená vejce, papriky, hrášek. Přidáme nastrouhaný sýr a syrovou mrkev,jemně nakrájenou cibuli a omytou pažitku,dle potřeby mléko a vyšleháme.

  • 130 g pomazánkové máslo
  • 120 g vejce
  • 70 g paprika kapie sterilovaná
  • 70 g hrášek sterilovaný
  • 60 g sýr tvrdý
  • 72 g mrkev
  • 30 g cibule
  • 30 g mléko
  • 10 g pažitka
  • 13 g pomazánkové máslo
  • 12 g vejce
  • 7 g paprika kapie sterilovaná
  • 7 g hrášek sterilovaný
  • 6 g sýr tvrdý
  • 7,2 g mrkev
  • 3 g cibule
  • 3 g mléko
  • 1 g pažitka

Rozhuda

Vše smícháme a vyšleháme.

  • 320 g tvaroh
  • 130 g pomazánkové máslo
  • 5 g paprika sladká
  • 50 g cibule
  • 30 g mléko
  • 10 g sůl
  • 20 g pažitka
  • 32 g tvaroh
  • 13 g pomazánkové máslo
  • 0,5 g paprika sladká
  • 5 g cibule
  • 3 g mléko
  • 1 g sůl
  • 2 g pažitka

Špenátová pomazánka

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme hladkou mouku,opražíme, zalijeme mlékem a vaříme do zhoustnutí.Přidáme rozmrazený špenát, sůl, prolisovaný česnek a vaříme asi 10 min. Zalijeme vejcem a dálvaříme až se srazí. Do vyšlehaného pomazánkového másla postupně přimícháváme studený špenát s vejci a šleháme do pěny.

  • 320 g špenát
  • 9 g česnek
  • 40 g olej
  • 40 g hladká mouka
  • 40 g cibulka
  • 80 g pomazánkové máslo
  • 80 g vejce
  • 100 g mléko
  • 32 g špenát
  • 0,9 g česnek
  • 4 g olej
  • 4 g hladká mouka
  • 4 g cibulka
  • 8 g pomazánkové máslo
  • 8 g vejce
  • 10 g mléko

Pomazánka ze sójových bobů

Uvařenou sóju rozemeleme na masovém mlýnku, přidáme prolisovaný česnek, lučinu, kmín, sekanou pažitku a vše vyšleháme do pěny. Natřeme na pečivo a doplníme zeleninou. Pomazánku můžeme připravit i z jiného druhu luštěniny.

  • 130 g sójové boby vařené
  • 10 g česnek
  • 300 g lučina
  • 1 g kmín drcený
  • 10 g sůl
  • 10 g pažitka
  • 13 g sójové boby vařené
  • 1 g česnek
  • 30 g lučina
  • 0,1 g kmín drcený
  • 1 g sůl
  • 1 g pažitka

Cizrnovo-tuňáková pomazánka

Do instantní cizrnové mouky nalijeme horkou vodu a důkladně rozetřeme do hladké pasty. Přidáme tuňáka, nakrájenou cibuli, česnek, hořčici a vše rozmixujeme. Můžeme dochutit citrónovou šťávou. Natřeme na pečivo a ozdobíme zeleninou.

  • 300 g cizrnová mouka
  • 200 g tuňák konzervovaný
  • 700 ml horká voda
  • 1 ks cibule
  • dle potřeby dle potřeby sůl, česnek, plnotučná hořčice
  • 30 g cizrnová mouka
  • 20 g tuňák konzervovaný
  • 70 ml horká voda
  • 0,1 ks cibule
  • dle potřeby dle potřeby sůl, česnek, plnotučná hořčice

Fazolová pomazánka s kapií

Bílé fazole z konzervy slijeme, rozmixujeme je se stroužkem česneku, olejem, hrstí nakládaných kapií nebo pečených paprik a hladkolistou petrželkou. Dosolíme a dochutíme citronovou šťávou.

  • 1 konzerva bílé fazole
  • 1 stroužek česnek
  • 2 lžíce olej
  • 1 hrst nakládané kapie nebo pečené papriky
  • dle potřeby sůl
  • dle potřeby petrželka, citronová šťáva