fbpx

Mléko a mléčné produkty

Základní informace o mléku a mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky obsahují mimo jiné mléčné bílkoviny, které se řadí mezi plnohodnotné bílkoviny, což znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny (esenciální = nezbytné pro lidský organismus).

Navíc jsou mléko a mléčné výrobky nejlepším zdrojem vápníku pro organismus. Mléko má také dobrý poměr vápníku a fosforu důležitý pro stavbu kostí.

Dále je mléko vydatným zdrojem zinku a jodu. Mléko je i zdrojem vitaminů skupiny B, zejména B2, a také vitaminů rozpustných v tucích, zejména vitaminu D, který se rovněž podílí na stavbě kostí spolu s vápníkem.

 

Pokud někomu mléko nechutná, je možné jej nahradit mléčnými výrobky (sýry, jogurty, zakysanými výrobky, apod.). Zakysané výrobky navíc zlepšují i imunitní systém zejména díky obsahu probiotických bakterií.

Doporučené množství mléka a mléčných výrobků naleznete v Tabulce 1.

 

Tabulka 1 – Doporučené denní množství mléka a mléčných výrobků

JídloVěk 2-3 rokyVěk 4-6 letPoznámky
Velikost porcePočet porcíVelikost porcePočet porcí
Mléko a mléčné výrobky½ hrnečku mléka (125 ml)4 – 5½ – 3/4 hrnečku mléka (125 – 180 ml)3 – 4½ hrnečku mléka = 15 – 20 g sýru = ½ hrnečku jogurtu
 

Vápník v jiných potravinách (mák):

Přestože některé jiné potraviny (zejména často zmiňovaný mák) obsahují daleko vyšší množství vápníku, z mléka a mléčných výrobků je vápník nejlépe vstřebatelný a využitelný. Navíc pokud bychom chtěli zajistit doporučenou denní dávku vápníku, museli bychom máku sníst velké množství, což není vhodné z důvodu velmi časté kontaminace opiáty nebo pesticidy.

 

Mýty o mléce

Jedním z často uváděných mýtů je, že mléko zahleňuje. Neexistuje však žádná studie, která by tuto teorii potvrdila.

Jedinou reálnou zdravotní komplikací související s mlékem je laktózová intolerance, případně ještě daleko vzácnější alergie na mléčné bílkoviny. Intolerance nebo alergie však musí být diagnostikována pediatrem a alergologem, aby nebyla zaměňována s jinými možnými poruchami nebo intolerancemi.

 

Doporučení pro mateřské školy

Mléko:

V mateřských školách je častým problémem nízké plnění mléka, protože jej děti odmítají.

Tipy:

V první řadě doporučujeme vyzkoušet různé varianty mléčných nápojů, zda budou některou formu přijímat lépe.

Obecně platí, že děti v předškolním věku potřebují více času, aby si na nové potraviny a nápoje zvykly (7-15x).

Zkusit můžete kromě neochuceného mléka i mléko ochucené, v podobě kakaa, bílé kávy (Caro, Melta), čaje s mlékem, ale také rozmixované jako smoothie v kombinaci s ovocem (banán, jahody, mango, atd.), čímž se může lépe dařit i plnění ovoce.

Důležitá je pro děti i teplota nápoje, někdy mají raději studené, někdy zase teplé.

Obecně platí, že raději mléko ochucené, než žádné.

 

Mléčné výrobky:

Mléčné výrobky jsou dětmi většinou přijímány lépe než samotné mléko a z nutričního hlediska lze mléko nahradit mléčnými výrobky.

Polovina hrnečku mléka odpovídá 15-20 g sýru nebo také půlce hrnku jogurtu.

Vzhledem k aktuálně platné legislativě je však nutné držet se u plnění mléka alespoň minimální hranice (75 %).

 

Mléčné výrobky doporučujeme zařazovat v odpoledních svačinách ve formě bílých nebo ovocných jogurtů, šlehaných a ovocných tvarohů, kefírových a jogurtových nápojů, termixů, tvrdých sýrů tvarohových sýrů, pudinků.

 

Tip:

Šlehané smetanové krémy (Bobík, Pribináček, Lipánek apod.) je vhodné vyrobit „jako domácí“ smícháním tvarohu, zakysané smetany a vanilkového cukru. Krupicovým cukrem je možné dle chuti lehce dosladit.

Vlastní výrobou získáte přehled nad složením výrobku, který neobsahuje přidané látky a zbytečně vysoké množství cukru.

 

Tavené sýry omezte na minimum. Tyto sýry obsahují vysoké množství tuku a soli, zároveň obsahují i tavicí soli (fosforečnany), které vážou tak důležitý vápník do nevyužitelných komplexů.

 

Doporučujeme se vyhnout i plísňovým sýrům (hermelín, niva apod.). Plísňové sýry do dětské výživy nepatří, hrozí možná alergizace příp. mikrobiální kontaminace, navíc obsahují velké množství tuku a soli.

 

Ze sýrů doporučujeme eidam, ementál, Lučinu, Gervais, apod.

Plnění mléčných výrobků lze také navýšit přípravou pomazánek (tvarohových, sýrových). Základem pomazánek by měl být tvaroh v kombinaci se zakysanou smetanou.

 

Spotřební koš

Mléko

SkupinaNázevJednotkaVáhové množstvíPřepočítávací koeficient
MlékoMlékomlg1,0
Mléko kondenzovanégg2,7
Mléko sušenégg10,0

 

Do této skupiny řadíme mléko tekuté (všech tučností, neochucené i ochucené, které by však mělo být zařazováno pouze občas) s koeficientem 1,0, dále pak mléko sušené (koeficient 10) a kondenzované (koeficient 2,7).

Mléko je možné přidávat i do polévek, do omáček, obilných kaší, bramborové kaše či na přípravu dezertů jako je puding.

 

Množství mléka převádějte následovně:

1 ml = 1 g

 

Spotřební koš

Mléčné výrobky

SkupinaNázevJednotkaVáhové množstvíPřepočítávací koeficient
Mléčné výrobkyBiokysksg1,0
Kyškagg1,0
Kysané mlékogg1,0
Kefírové mlékogg1,0
Acidofilní mlékogg1,0
Jogurtové mlékogg1,0
Jogurt bílýksg1,0
Jogurt ovocnýksg1,0
Smetanové krémyksg1,0
Mražené smetanové krémyksg1,0
Podmáslígg1,0
Smetana do 12 %gg1,0
Zakysaná smetana do 12 %gg1,0
Sýry tvrdégg1,0
Sýry tavenéksg1,0
Sýry ostatnígg1,0
Termixksg1,0
Tvarohgg1,0

 

Do této kategorie řadíme:

  • Sýry – tvrdé, polotvrdé, měkké, termizované, s plísní, tavené, tvarohové (plísňové a tavené v MŠ nedoporučujeme)
  • Tvarohy (všech tučností i konzistencí), sladké tvarohové krémy, termixy
  • Kysané mléčné výrobky – jogurty, jogurtová mléka, biokys, kefír, kefírové mléko, acidofilní mléko, kyška, zakysaná smetana do 12 %, podmáslí, kysané mléko
  • Smetana na vaření do 12 %, zakysaná smetana do 12 %, smetanové krémy, mražené smetanové krémy

Koeficient je u těchto mléčných výrobků 1,0.

 

Zdroje: