Vytisknout recept
Luštěninová polévka aneb Co se do hrsti nevejde
Čočku, hrách a fazole přebereme, propláchneme, necháme nabobtnat, poté slijeme vodu, zalijeme čerstvou a uvaříme každý druh zvlášť. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a krátce orestujeme. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme pokrájenou kořenovou zeleni a uvaříme. Nakonec do polévky přidáme luštěniny i s vývarem, ovesné vločky, majoránku a třený česnek a vaříme ještě 10 minut.
Porce
porcí dospělí
Suroviny
Porce
porcí dospělí
Suroviny

Vytisknout recept
Jemná fazolová polévka
Přes noc namočené fazole uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme dozlatova zeleninu, zalijeme 1,5-2 litry vývaru ze zdravých zeleninových slupek a přes síto přepasírujeme loupaná rajčata. Před dovařením fazolí vyjmeme polovinu fazolí a rozmixujeme je na hladkou kaši a vrátíme zpět do polévky. Dosolíme, přidáme sekanou petrželku.
Porce
osob
Suroviny
Porce
osob
Suroviny
Poznámky k receptu

Při vaření fazolí nedoléváme studenou vodu, jinak se slupky neuvaří a budou tvrdé!


Vytisknout recept
Krůtí rizoto s červenou čočkou
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Čočku a rýži uvaříme do měkka. Krůtí prsíčka nakrájíme na malé kousky nebo nudličky a opražíme na malém množství olivového oleje. Přidáme jarní cibulku, pórek a rajčata a krátce orestujeme. Pak přidáme scezenou čočku s rýží, důkladně zamícháme a již jen prohřejeme. Podle chuti okořeníme. Krůtí rizoto s červenou čočkou podáváme sypané sýrem. Rizoto s červenou čočkou je dobré i bez masa.
Doba přípravy 30 minut
Porce
Suroviny
Doba přípravy 30 minut
Porce
Suroviny

Vytisknout recept
Čočkový eintopf aneb Oběd z jednoho hrnce
Na oleji podusíme cibuli nakrájenou najemno a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Přidáme rajský protlak, předem namočenou čočku a zalijeme vodou. Ochutíme octem a přivedeme k varu. Asi po 15 minutách přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme do změknutí. Podle potřeby zahustím moukou, osolíme a ještě chvíli povaříme. Podáváme s pečivem.
Porce
porce pro žáky II.stupně ZŠ
Suroviny
Porce
porce pro žáky II.stupně ZŠ
Suroviny

Vytisknout recept
Hrachové karbanátky
Hrách uvaříme doměkka a spolu s vařenými bramborami prolisujeme. Přidáme vejce, na kostičky nakrájenou šunku, prolisovaný česnek, osolíme a okořeníme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme karbanátky a obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance. Upečeme v troubě na plechu.
Porce
porce dospělí
Suroviny
Porce
porce dospělí
Suroviny

Vytisknout recept
Fazolový guláš aneb Cestujeme do Mexika
Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na oleji, přidáme fazole, bobkový list, zalijeme vodou a mírným varem vaříme doměkka. Poté k fazolím přidáme i nastrouhané zelí, kmín, rajčatový protlak a ještě vaříme asi 15 minut. Pokrm má obsahovat jen málo tekutiny. Nakonec dochutíme solí a petrželovou natí. Podáváme s chlebem.
Porce
porcí dospělí
Suroviny
Porce
porcí dospělí
Suroviny

Vytisknout recept
Aromatický krém z červené čočky
V hrnci nejdříve na oleji necháme lehce podusit pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, krátce prohodíme na tuku, který v žádném případě nesmí kouřit nebo se připalovat. Přidáme muškát a hned propláchnutou čočku, kterou zalijeme cca 1l vody. Vše uvaříme doměkka. Ponorným mixerem vytvoříme krém, který dochutíme solí, pepřem a balzamikem. Ozdobíme doplňky petrželkou a krutony. I když tradice vaření luštěnin velí pomalou přípravu v prostém, nejlépe kameninovém hrnci, zvolíme-li hrnec tlakový, zachováme příjemnou barvu zeleniny a zkrátí se doba přípravy. Polévka bude řidší, neboť se voda tak nevyvaří.
Porce
Suroviny
Porce
Suroviny

Vytisknout recept
Bílé fazole po florentinsku
Fazole přebereme, propereme a přes noc je namáčíme. K připraveným fazolím přidáme olej, česnek, mletou papriku, nakrájená rajčata, na kostičky nakrájený celer a uvaříme doměkka. Přidáme rajčatový protlak a osolíme. Podáváme s chlebem nebo bramborem.
Porce
osob dospělý
Suroviny
Porce
osob dospělý
Suroviny