Luštěniny

Luštěninová polévka aneb Co se do hrsti nevejde

Všechny suroviny kromě pažitky rozmixujeme najemno. Nakonec přidáme nakrájenou pažitku.V případě, že chceme výraznější chuť, můžeme přidat mladou cibulku nebo stroužek česneku.

  • 50 g čočka
  • 50 g fazole
  • 50 g hrách
  • 100 g ovesné vločky
  • 300 g kořenová zelenina čistá hmotnost
  • 2500 ml voda
  • 80 g hladká mouka
  • 50 g olej
  • 70 g cibule
  • 30 g česnek
  • dle potřeby majoránka, sůl
  • 5 g čočka
  • 5 g fazole
  • 5 g hrách
  • 10 g ovesné vločky
  • 30 g kořenová zelenina čistá hmotnost
  • 250 ml voda
  • 8 g hladká mouka
  • 5 g olej
  • 7 g cibule
  • 3 g česnek
  • dle potřeby majoránka, sůl

Jemná fazolová polévka

Přes noc namočené fazole uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme dozlatova zeleninu, zalijeme 1,5-2 litry vývaru ze zdravých zeleninových slupek a přes síto přepasírujeme loupaná rajčata. Před dovařením fazolí vyjmeme polovinu fazolí a rozmixujeme je na hladkou kaši a vrátíme zpět do polévky. Dosolíme, přidáme sekanou petrželku.

  • 100 g mrkev
  • 100 g celer
  • 100 g cibule
  • 2 stroužky česnek
  • 1-2 ks bobkový list
  • 200 g velké bílé fazole
  • 10 g mrkev
  • 10 g celer
  • 10 g cibule
  • 0.20 stroužky česnek
  • 0.10 ks bobkový list
  • 20 g velké bílé fazole

Krůtí rizoto s červenou čočkou

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Čočku a rýži uvaříme do měkka. Krůtí prsíčka nakrájíme na malé kousky nebo nudličky a opražíme na malém množství olivového oleje. Přidáme jarní cibulku, pórek a rajčata a krátce orestujeme. Pak přidáme scezenou čočku s rýží, důkladně zamícháme a již jen prohřejeme. Podle chuti okořeníme. Krůtí rizoto s červenou čočkou podáváme sypané sýrem. Rizoto s červenou čočkou je dobré i bez masa.

  • 200 g rýže
  • 200 g červená čočka
  • 200 g krůtí prsa
  • 1 ks pórek
  • 1-2 ks jarní cibulka
  • 3 ks rajče
  • dle potřeby sůl, olivový olej
  • 50 g rýže
  • 50 g červená čočka
  • 50 g krůtí prsa
  • 0.25 ks pórek
  • 0.25 ks jarní cibulka
  • 0.75 ks rajče
  • dle potřeby sůl, olivový olej

Čočkový eintopf aneb Oběd z jednoho hrnce

Na oleji podusíme cibuli nakrájenou najemno a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Přidáme rajský protlak, předem namočenou čočku a zalijeme vodou. Ochutíme octem a přivedeme k varu. Asi po 15 minutách přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme do změknutí. Podle potřeby zahustím moukou, osolíme a ještě chvíli povaříme. Podáváme s pečivem.

  • 300 g kořenová zelenina mrkev, celer, petržel
  • 200 g cibule
  • 200 g pórek
  • 150 g rajský protlak
  • 700 g čočka
  • 700 g brambory
  • 60 g hladká mouka
  • dle potřeby olej
  • dle potřeby sůl, ocet
  • 30 g kořenová zelenina mrkev, celer, petržel
  • 20 g cibule
  • 20 g pórek
  • 15 g rajský protlak
  • 70 g čočka
  • 70 g brambory
  • 6 g hladká mouka
  • dle potřeby olej
  • dle potřeby sůl, ocet

Hrachové karbanátky

Hrách uvaříme doměkka a spolu s vařenými bramborami prolisujeme. Přidáme vejce, na kostičky nakrájenou šunku, prolisovaný česnek, osolíme a okořeníme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme karbanátky a obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance. Upečeme v troubě na plechu.

  • 700 g hrách
  • 150 g brambor
  • 3 ks vejce
  • 150 g šunka
  • dle potřeby sůl, majoránka, česnek
  • dle potřeby strouhanka na obalení
  • dle potřeby vejce na obalení
  • 70 g hrách
  • 15 g brambor
  • 0.30 ks vejce
  • 15 g šunka
  • dle potřeby sůl, majoránka, česnek
  • dle potřeby strouhanka na obalení
  • dle potřeby vejce na obalení

Fazolový guláš aneb Cestujeme do Mexika

Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na oleji, přidáme fazole, bobkový list, zalijeme vodou a mírným varem vaříme doměkka. Poté k fazolím přidáme i nastrouhané zelí, kmín, rajčatový protlak a ještě vaříme asi 15 minut. Pokrm má obsahovat jen málo tekutiny. Nakonec dochutíme solí a petrželovou natí. Podáváme s chlebem.

  • 550 g fazole
  • 200 g cibule
  • 300 g rajčatový protlak
  • 400 g bilé zelí
  • 40 ml olej
  • 30 g česnek
  • 1 ks bobkový list
  • dle potřeby kmín, petrželová nať, sůl
  • 55 g fazole
  • 20 g cibule
  • 30 g rajčatový protlak
  • 40 g bilé zelí
  • 4 ml olej
  • 3 g česnek
  • 0.10 ks bobkový list
  • dle potřeby kmín, petrželová nať, sůl

Aromatický krém z červené čočky

V hrnci nejdříve na oleji necháme lehce podusit pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, krátce prohodíme na tuku, který v žádném případě nesmí kouřit nebo se připalovat. Přidáme muškát a hned propláchnutou čočku, kterou zalijeme cca 1l vody. Vše uvaříme doměkka. Ponorným mixerem vytvoříme krém, který dochutíme solí, pepřem a balzamikem. Ozdobíme doplňky petrželkou a krutony. I když tradice vaření luštěnin velí pomalou přípravu v prostém, nejlépe kameninovém hrnci, zvolíme-li hrnec tlakový, zachováme příjemnou barvu zeleniny a zkrátí se doba přípravy. Polévka bude řidší, neboť se voda tak nevyvaří.

  • 200 g červená čočka
  • 2 lžíce olivový olej extra panenský
  • 1 střední cibule
  • 2 menší mrkev
  • kousek celer
  • 1 větší petrželový kořen
  • 1/2 lžičky balsamicový ocet
  • špičku nože muškátový oříšek strouhaného
  • bílý pepř mletý
  • sůl
  • nasekaná petrželka na doplnění chuti
  • krutonky z rohlíku na doplnění chuti
  • 50 g červená čočka
  • 0.50 lžíce olivový olej extra panenský
  • 0.25 střední cibule
  • 0.50 menší mrkev
  • kousek celer
  • 0.25 větší petrželový kořen
  • 1/8 lžičky balsamicový ocet
  •  nože muškátový oříšek strouhaného
  • bílý pepř mletý
  • sůl
  • nasekaná petrželka na doplnění chuti
  • krutonky z rohlíku na doplnění chuti

Bílé fazole po florentinsku

Fazole přebereme, propereme a přes noc je namáčíme. K připraveným fazolím přidáme olej, česnek, mletou papriku, nakrájená rajčata, na kostičky nakrájený celer a uvaříme doměkka. Přidáme rajčatový protlak a osolíme. Podáváme s chlebem nebo bramborem.

  • 1 kg bílé fazole
  • 200 g rajčatový protlak
  • 200 g rajčata
  • 200 g celer
  • 6 lžíce olej
  • 8 stroužeků česnek
  • mletá paprika
  • sůl
  • 0.10 kg bílé fazole
  • 20 g rajčatový protlak
  • 20 g rajčata
  • 20 g celer
  • 0.60 lžíce olej
  • 0.80 stroužeků česnek
  • mletá paprika
  • sůl