Tipy, jak upravit jídelní lístek

Hlavní jídla

Pro představu kombinace obědů vám může pomoci níže uvedená tabulka. Dny v týdnu je možné libovolně přehazovat, doporučujeme však zanechat celkové složení týdnů. V případě, že má měsíc více než 20 dnů, doporučujeme k dalšímu obědu připravit maso kuřecí, bezmasé jídlo, luštěniny nebo ryby. Naopak pokud má měsíc méně než 20 dnů, doporučujeme vynechat vepřové maso.

Pondělí Maso vepřové Ryba Maso hovězí Maso vepřové
Úterý Sladké Bezmasé nesladké Sladké Bezmasé nesladké
Středa Maso kuřecí Maso vepřové Maso kuřecí Ryba
Čtvrtek Luštěniny Maso hovězí Luštěniny Maso kuřecí
Pátek Maso hovězí Maso králík Maso vepřové Maso hovězí

 

Přílohy

Doporučujeme zařadit přílohy z obilovin 7x za měsíc. Kromě tradičního podávání těstovin doporučujeme občas zařadit kuskus, bulgur, jáhly, pohanku.

 

Doporučujeme tedy zařadit:

  • houskový knedlík – max. 2x do měsíce (ne víckrát na úkor jiných důležitých příloh)
  • rýže – 4x do měsíce
  • těstoviny – 4x do měsíce
  • jiné obiloviny (bulgur, jáhly, pohanka, kus-kus) – 2x do měsíce
  • brambory nebo bramborová kaše – 4x do měsíce

Pro představu jsme vytvořili následující tabulku, která by vám mohla pomoci se složením příloh. V měsíci, který má 20 dní tvoří 2 dny hlavní sladká jídla a 2 dny hlavní luštěninová jídla, která neobsahují přílohy, proto je započítáno 16 příloh. Dny v týdnu je možné libovolně přehazovat, doporučujeme však zanechat celkové složení týdnů. V případě, že má měsíc více nebo méně než 20 dnů, doporučujeme se řídit zejména bramborami, zda mateřská škola splňuje spotřební koš a v případě, že nesplňuje, upravit podávání brambor tak, aby to bylo legislativně v pořádku.

 

Pondělí Brambory Rýže Brambory Těstoviny
Úterý Sladký hlavní pokrm Těstoviny Sladký hlavní pokrm Brambory
Středa Těstoviny Houskový knedlík Rýže Jiné obiloviny
Čtvrtek Luštěniny + pečivo Brambory Luštěniny + pečivo Rýže
Pátek Rýže Jiné obiloviny Těstoviny Houskový knedlík

 

Polévky

Všechny dny, kdy jsou podávány luštěniny, sladké nebo bezmasé pokrmy, musí obsahovat i bezmasou polévku. Navíc doporučujeme zařazovat bezmasou polévku i k rybímu a králičímu masu.

  • Vývary doporučujeme ve dnech, kdy se vaří maso hovězí nebo kuřecí.
  • Luštěninové polévky kombinujte s masem vepřovým.
  • Dodržujte pravidlo 12 zeleninových polévek, 4 luštěninové, 1 rybí, 3-5 jiné polévky včetně masových polévek a vývarů.
  • Doporučujeme do polévek přidávat obilné zavářky (jáhly, vločky, krupky, pohanka, bulgur apod.) alespoň 4x za měsíc.

 

Svačiny dopolední

Součástí každé svačiny musí být porce ovoce nebo zelenina (nejen ve formě ozdoby). Základem dopoledních svačin by měly být pomazánky:

  • 4x luštěninová
  • 2x tvarohová
  • 4x zeleninová
  • 2x sýrová
  • 4x rybí
  • 1x jiná (drožďová)
  • 2x tvarohové sýry (Gervais, Lučina)
  • 2x sladké (marmeláda, med)

 

Svačiny odpolední

Základem odpoledních svačin by měly být kaše, mléčné výrobky, domácí moučníky. Každá tato svačina by měla obsahovat ovoce nejenom jako ozdobu, ale být součástí svačiny:

  • 4x domácí moučník
  • 4x kaše nebo flameri (= vychladlá kaše)
  • 8x šlehaný tvaroh s ovocem, jogurt s ovocem – je možné doplnit pečivem
  • 2x domácí pudink s ovocem
  • Ovocná přesnídávka
  • Jogurtové, kefírové nápoje s pečivem

K těmto svačinám už není nutné podávat mléko. Nadále však doporučujeme dávat přednost nápojům neslazeným.