Nutriční doporučení MZ

V září roku 2015 vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR dokument s názvem Nutriční doporučení (ND). ND je souborem doporučení, která mají vést školní jídelny k nutričně vyváženému a pestrému jídelníčku. Při hodnocení jídelníčku v projektu Cepík je proto použito i toto doporučení, pro lepší přehled o možných změnách v jídelníčku vzhledem k poslední legislativě.

 

Hodnotící tabulka podle nutričního doporučení

V tabulce je uvedeno kolikrát by se měl daný pokrm zařadit v rámci svačin nebo obědů za 1 měsíc, který má 20 dnů.

Doporučená četnost

Svačiny  
Luštěninová pomazánka

min. 2x

Zeleninová pomazánka

min. 2x

Rybí pomazánka

min. 2x

Obilná kaše (z vloček, jáhel, rýže, kukuřice, pohanky atd.)

min. 2x

Pečivo – žitné, celozrnné, vícezrnné (s vyšším obsahem vlákniny)

max. 8x

Zelenina a ovoce jako součást

vždy

Uzeniny a paštiky

0

Polévky  
Zeleninová

12x

Luštěninová

3-4x

Rybí

1x

Masové (vývar, masový krém apod.)

3-5x

Jiné (drožďová, houbová, krupicová apod.)
Obilné zavářky (jáhly, vločky, krupky, pohanka, bulgur apod.)

min. 4x

Kombinace polévek a hlavních jídel

Většinou vhodná kombinace

Hlavní jídla  
Drůbež  (krůta, kuře, slepice), králík aj.

3x

Ryby

2-3x

Hovězí maso

4x

Vepřové maso

max. 4x

Bezmasé nesladké jídlo (včetně luštěnin)

4x

Sladké jídlo

max. 2x

Luštěniny

2x

Uzeniny

0

Přílohy  
Obiloviny (těstoviny, rýže, kuskus apod.)

7x

Houskový knedlík

max. 2x

Zelenina  
Zelenina čerstvá

min. 8x

Tepelně upravená zelenina

min. 4x

Nápoje  
Denně neslazený nemléčný – voda

vždy

Pokud je mléčný, výběr i z nemléčného

vždy