Brambory

Základní informace o bramborách

Brambory poskytují dostatek energie ve formě polysacharidů. Obsahují přibližně 16 % škrobu (patří mezi polysacharidy), některé vitaminy a minerální látky. Nejvýznamnějším vitaminem je vitamin C, kterého sice není v bramborách hodně, ale vzhledem k časté konzumaci brambor se stávají jeho dobrým zdrojem.

 

Doporučení pro mateřské školy

Brambory doplňují přílohy z obilovin, jako jsou těstoviny, rýže, kuskus, bulgur apod. Doporučujeme dodržovat legislativní plnění spotřebního koše mezi 75-125 %.

 

Spotřební koš – brambory

 

Skupina Název Jednotka Váhové množství Přepočítávací koeficient
Brambory Brambory g g 1,0
Brambory loupané g g 1,42
Brambory loupané (vakuované), loupané předvařené (vakuované) g g 1,42
Bramborová kaše v prášku (bez přidaného mléka) g g 7,0
Bramborový knedlík v prášku g g 2,0
Bramborové těsto g g 2,0

 

Tato skupina ve SK většinou nečiní problém.

Ve SK by měly převažovat jako příloha brambory vařené, zapékané, šťouchané, bramborové kaše připravené z čerstvé suroviny (ne z polotovarů), v menší míře by mělo být zastoupeno bramborové těsto. Z nutričního hlediska není nijak významně vhodnější nahrazovat houskové knedlíky bramborovými připravenými z instantních směsí.

 

Zdroje: