Ovoce

Základní informace o ovoci

Stejně jako zelenina, je i ovoce ve výživě doporučováno díky obsahu vitaminů a minerálních látek. Kromě těchto složek, ovoce obsahuje i cukr (glukózu nebo fruktózu) v přirozené formě. Opět je důležité přijímat různé druhy ovoce.

 

Doporučení pro mateřské školy

Ovoce je skvělou náhradou běžného cukru, lze jej přidat do obilných kaší, pudinků, moučníků, nebo jako ozdoba do kohoutkové vody, aby děti lépe přijímaly kohoutkovou vodu. Vyzkoušet můžete i ovocný salát politý bílým jogurtem, ovocné špízy, šlehaný tvaroh s ovocem, apod.

 

Spotřební koš – ovoce

 

Skupina Název

Jednotka

Váhové množství

Přepočítávací koeficient

Ovoce Čerstvé ovoce

g

g

1,0

Mražené ovoce

g

g

1,42

Mražené ovocné protlaky

ks g 1,42
Kompoty (pevný podíl bez nálevu)

ks

g

1,0

Ovocné sterilované dřeně

ks

g

1,42

Přesnídávky ovocné

ks

g

1,42

Džusy

ks

g

koeficient dle obsahu ovoce ve výrobku

Sušené ovoce

g

g

10

Suché skořápkové plody

g

g

1,0

Rozinky

g

g

1,0

 

Nutričně mnohem výhodnější je podávat ovoce syrové, které obsahuje vitaminy. Vitamin C je velmi nestabilní, nejvíce mu vadí kyslík, světlo nebo vysoká teplota. Proto je optimální podávat ovoce kusové, či krájené na velké kusy. Pokud připravujete ovocný salát nebo krájené ovoce, je dobré naplánovat si jeho přípravu těsně před výdejem, aby nebyly zbytečně na vzduchu.

Používejte větší množství syrového ovoce na úkor různých kompotů, které prošly sterilizací a obsahují poměrně hodně jednoduchých, přidaných cukrů. Metodický pokyn stanovuje u kompotovaného ovoce koeficient 1,0.

Kompotované ovoce může přinášet vlákninu, nutričně však negativně převažují přidané cukry. Do SK se započítává pouze čistá hmotnost ovoce bez nálevu.

Sušenému ovoci se přiděluje koeficient 10 (rozinkám koeficient 1). Oproti čerstvému ovoci je v něm mnohem nižší obsah vitaminu C. Při nesprávné výrobě a skladování nemusí být přítomný vůbec. Zůstává opět vláknina a koncentrované jednoduché cukry. Kalorickou hodnotou je sušené ovoce na úrovni bonbónů. Nutriční hodnotu 1 kg sušených švestek nelze srovnávat s 10 kg čerstvého ovoce. V největším množství tedy používejte ovoce čerstvé, poté mražené, pak sterilované a pouze výjimečně ovoce sušené a mějte na paměti, že sušené ovoce je spíše sladkost.

 

Sušené ovoce a suché skořápkové plody, tedy ořechy, nedoporučujeme dětem v předškolním věku. Důvodem je možný výskyt nebezpečných plísní. Tyto plísně produkují mykotoxiny, které navíc nemusí být na první pohled vidět a dětský organismus si s tím ještě nemusí umět poradit tak jako dospělý. V případě ořechů hrozí navíc možná alergizace a vdechnutí, proto také opatrně.

 

Jak je to s ovocnými džusy a koncentráty? Například 1 litr pomerančového 100% džusu (bez přidaného cukru) se vyrobí asi z 2 kg pomerančů. Bylo by tedy nasnadě dávat vyšší koeficient než 1,0, nicméně nutričně to nikdy nebude stejné, jako kdybychom snědli 2 kg pomerančů. Do džusu se z ovoce dostane voda, jednoduché cukry a částečně vitaminy. Kolik vitaminů ve výrobku skutečně zůstane, je otázkou skladování a technologie výroby. Vláknina, z výživového hlediska velice důležitá, v džusech obsažena není, nebo jen minimálně.

Litr džusu lze vypít během krátkého časového intervalu bez problémů. Za stejnou dobu však člověk nesní 2 kg pomerančů a v tom je kouzlo přírody. Prostřednictvím vlákniny, která zasytí, nás ochraňuje před nadměrnou konzumací jednoduchých cukrů, které jsou v ovoci obsaženy.

Pravidelnou konzumací džusů lze velmi snadno zvýšit tělesnou hmotnost.

Proto dávejte u 100% džusů a koncentrátů maximální koeficient 1,0 bez ohledu na to, k čemu Vás výrobce či distributor nabádá. U džusů s menším podílem ovoce a u nektarů pak koeficient snižte podle obsahu ovoce (například 0,4). Džusy řeďte. Z koncentrátů vybírejte takové, jejichž předepsaným ředěním vznikne nápoj s co nejmenším obsahem cukrů (nejlépe 2 g/100 ml nápoje).

 

Příklad zjištění koeficientu v případě, že se jedná o ovocný nápoj

Ve složení výrobku na obalu nalezneme obsah ovocné složky. V tomto případě je obsah ovocné složky v nápoji 40 %. Koeficient pro zadání ovoce do SK získáme tak, že obsah ovocné složky vydělíme 100. Správný koeficient je tedy 0,4. Obdobným způsobem postupujeme i u jiných ovocných nápojů.

 

Pro lepší orientaci v názvech ovocných nápojů, džusů a moštů se podívejte na následující obrázek.

 

Zdroje: