Polévky

Zeleninová polévka s červenou čočkou
Vytisknout recept
Na plátky nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na olivovém oleji, přidejte na plátky nakrájenou mrkev a společně restujte 5-8 minut. Přidejte propláchnutou a okapanou čočku a znovu osmahněte tak, aby čočka byla celá obalená v oleji. Přidejte rajčata, vývar, řasu a bylinky. Vařte 10-15 minut. Dále přidejte sůl dle chuti, na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer a na plátky nakrájenou cuketu - nevařte ji však déle než 5 minut, aby nebyla blátivá. Dochuťte pepřem, olivovým olejem, čerstvou bazalkou. V létě můžete ozdobit jedlými kytkami.
Porce Doba přípravy
6 porcí 30 minut
Porce Doba přípravy
6 porcí 30 minut
Zeleninová polévka s červenou čočkou
Vytisknout recept
Na plátky nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na olivovém oleji, přidejte na plátky nakrájenou mrkev a společně restujte 5-8 minut. Přidejte propláchnutou a okapanou čočku a znovu osmahněte tak, aby čočka byla celá obalená v oleji. Přidejte rajčata, vývar, řasu a bylinky. Vařte 10-15 minut. Dále přidejte sůl dle chuti, na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer a na plátky nakrájenou cuketu - nevařte ji však déle než 5 minut, aby nebyla blátivá. Dochuťte pepřem, olivovým olejem, čerstvou bazalkou. V létě můžete ozdobit jedlými kytkami.
Porce Doba přípravy
6 porcí 30 minut
Porce Doba přípravy
6 porcí 30 minut
Suroviny
  • 150 g červená loupaná čočka
  • 2 ks cibule
  • 3 lžíce olivový olej
  • 1-2 ks mrkev
  • 4 ks oloupaná rajčata popř. 1ks plechovka loupaných rajčat i se šťávou
  • 1,5 litru zeleninový vývar recept najdete také v této sekci
  • 1 snítka čerstvý rozmarýn
  • 4 cm řasa wakame
  • 3 stonky řapíkatý celer
  • 200-250 g cuketa
  • dle potřeby sůl, čerstvě namletý pepř
  • dle potřeby čerstvá bazalka
Poznámky k receptu
Zeleninový vývar
Vytisknout recept
Základem dobré a zdravé polévky je silný zeleninový vývar. Do studené vody bez soli dejte jakoukoli zeleninu, natě, bylinky, nové koření, bobkový list a vařte nejméně půl hodiny. Vařenou zeleninu pak vyhoďte nebo ji dejte pejskovi.
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
35 minut
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
35 minut
Zeleninový vývar
Vytisknout recept
Základem dobré a zdravé polévky je silný zeleninový vývar. Do studené vody bez soli dejte jakoukoli zeleninu, natě, bylinky, nové koření, bobkový list a vařte nejméně půl hodiny. Vařenou zeleninu pak vyhoďte nebo ji dejte pejskovi.
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
35 minut
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
35 minut
Poznámky k receptu
Rybí polévka
Vytisknout recept
Rybí filé osolíme a prudce osmahneme na oleji. Z části másla a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vodou a povaříme. Přidáme na kousky nakrájené filé a povaříme. Polévku dochutíme solí, zakapeme citrónem, přidáme zbytek másla a omytou posekanou petržel nebo pažitku. Podáváme s opraženou vekou nakrájenou na kostičky nebo nudličky.Pro zpestření je možno do polévky s filé přidat a povařit mraženou zeleninu dle vlastního výběru.
Porce
10 norma MŠ
Porce
10 norma MŠ
Rybí polévka
Vytisknout recept
Rybí filé osolíme a prudce osmahneme na oleji. Z části másla a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vodou a povaříme. Přidáme na kousky nakrájené filé a povaříme. Polévku dochutíme solí, zakapeme citrónem, přidáme zbytek másla a omytou posekanou petržel nebo pažitku. Podáváme s opraženou vekou nakrájenou na kostičky nebo nudličky.Pro zpestření je možno do polévky s filé přidat a povařit mraženou zeleninu dle vlastního výběru.
Porce
10 norma MŠ
Porce
10 norma MŠ
Suroviny
  • 1900 g voda
  • 250 g rybí filé
  • 20 g olej
  • 30 g másla
  • 40 g hladká mouka
  • 50 g žemle, veka
  • 1 ks citrón, zelená petržel
  • sůl dle chuti
Poznámky k receptu

MŠ Těchlovice, Děčín

Jemná fazolová polévka
Vytisknout recept
Přes noc namočené fazole uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme dozlatova zeleninu, zalijeme 1,5-2 litry vývaru ze zdravých zeleninových slupek a přes síto přepasírujeme loupaná rajčata. Před dovařením fazolí vyjmeme polovinu fazolí a rozmixujeme je na hladkou kaši a vrátíme zpět do polévky. Dosolíme, přidáme sekanou petrželku.
Porce
10-15 osob
Porce
10-15 osob
Jemná fazolová polévka
Vytisknout recept
Přes noc namočené fazole uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme dozlatova zeleninu, zalijeme 1,5-2 litry vývaru ze zdravých zeleninových slupek a přes síto přepasírujeme loupaná rajčata. Před dovařením fazolí vyjmeme polovinu fazolí a rozmixujeme je na hladkou kaši a vrátíme zpět do polévky. Dosolíme, přidáme sekanou petrželku.
Porce
10-15 osob
Porce
10-15 osob
Suroviny
  • 100 g mrkev
  • 100 g celer
  • 100 g cibule
  • 2 stroužky česnek
  • 1-2 ks bobkový list
  • 200 g velké bílé fazole
Poznámky k receptu

Při vaření fazolí nedoléváme studenou vodu, jinak se slupky neuvaří a budou tvrdé!

Luštěninová polévka aneb Co se do hrsti nevejde
Vytisknout recept
Čočku, hrách a fazole přebereme, propláchneme, necháme nabobtnat, poté slijeme vodu, zalijeme čerstvou a uvaříme každý druh zvlášť. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a krátce orestujeme. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme pokrájenou kořenovou zeleni a uvaříme. Nakonec do polévky přidáme luštěniny i s vývarem, ovesné vločky, majoránku a třený česnek a vaříme ještě 10 minut.
Porce
10 porcí dospělí
Porce
10 porcí dospělí
Luštěninová polévka aneb Co se do hrsti nevejde
Vytisknout recept
Čočku, hrách a fazole přebereme, propláchneme, necháme nabobtnat, poté slijeme vodu, zalijeme čerstvou a uvaříme každý druh zvlášť. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a krátce orestujeme. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme pokrájenou kořenovou zeleni a uvaříme. Nakonec do polévky přidáme luštěniny i s vývarem, ovesné vločky, majoránku a třený česnek a vaříme ještě 10 minut.
Porce
10 porcí dospělí
Porce
10 porcí dospělí
Suroviny
  • 50 g čočka
  • 50 g fazole
  • 50 g hrách
  • 100 g ovesné vločky
  • 300 g kořenová zelenina čistá hmotnost
  • 2500 ml voda
  • 80 g hladká mouka
  • 50 g olej
  • 70 g cibule
  • 30 g česnek
  • dle potřeby majoránka, sůl
Aromatický krém z červené čočky
Vytisknout recept
V hrnci nejdříve na oleji necháme lehce podusit pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, krátce prohodíme na tuku, který v žádném případě nesmí kouřit nebo se připalovat. Přidáme muškát a hned propláchnutou čočku, kterou zalijeme cca 1l vody. Vše uvaříme doměkka. Ponorným mixerem vytvoříme krém, který dochutíme solí, pepřem a balzamikem. Ozdobíme doplňky petrželkou a krutony. I když tradice vaření luštěnin velí pomalou přípravu v prostém, nejlépe kameninovém hrnci, zvolíme-li hrnec tlakový, zachováme příjemnou barvu zeleniny a zkrátí se doba přípravy. Polévka bude řidší, neboť se voda tak nevyvaří.
Aromatický krém z červené čočky
Vytisknout recept
V hrnci nejdříve na oleji necháme lehce podusit pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, krátce prohodíme na tuku, který v žádném případě nesmí kouřit nebo se připalovat. Přidáme muškát a hned propláchnutou čočku, kterou zalijeme cca 1l vody. Vše uvaříme doměkka. Ponorným mixerem vytvoříme krém, který dochutíme solí, pepřem a balzamikem. Ozdobíme doplňky petrželkou a krutony. I když tradice vaření luštěnin velí pomalou přípravu v prostém, nejlépe kameninovém hrnci, zvolíme-li hrnec tlakový, zachováme příjemnou barvu zeleniny a zkrátí se doba přípravy. Polévka bude řidší, neboť se voda tak nevyvaří.
Suroviny
  • 200 g červená čočka
  • 2 lžíce olivový olej extra panenský
  • 1 střední cibule
  • 2 menší mrkev
  • kousek celer
  • 1 větší petrželový kořen
  • 1/2 lžičky balsamicový ocet
  • špičku nože muškátový oříšek strouhaného
  • bílý pepř mletý
  • sůl
  • nasekaná petrželka na doplnění chuti
  • krutonky z rohlíku na doplnění chuti
Polévka z červené řepy
Vytisknout recept
Červenou řepu společně s bramborami a cibulí očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozehřátém olivovém oleji řepu, brambory i cibuli společně orestujeme přibližně 10 minut. Zalijeme vývarem a necháme na středním plamenu lehce vařit alespoň 20-30 minut doměkka. Vše rozmixujeme, osolíme, opepříme a na závěr přidáme vinný ocet. Podáváme s čerstvě nasekaným koprem a pro zjemnění můžeme ozdobit lžičkou zakysané smetany.
Porce Doba přípravy
4 porce 1 hodina
Porce Doba přípravy
4 porce 1 hodina
Polévka z červené řepy
Vytisknout recept
Červenou řepu společně s bramborami a cibulí očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozehřátém olivovém oleji řepu, brambory i cibuli společně orestujeme přibližně 10 minut. Zalijeme vývarem a necháme na středním plamenu lehce vařit alespoň 20-30 minut doměkka. Vše rozmixujeme, osolíme, opepříme a na závěr přidáme vinný ocet. Podáváme s čerstvě nasekaným koprem a pro zjemnění můžeme ozdobit lžičkou zakysané smetany.
Porce Doba přípravy
4 porce 1 hodina
Porce Doba přípravy
4 porce 1 hodina
Suroviny
  • 700 g červená řepa
  • 200 g brambory
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce olivový olej
  • 1 litr zeleninový vývar
  • dle potřeby zakysaná smetana
  • 2 lžíce vinný ocet
  • dle potřeby kopr, sůl, pepř
Poznámky k receptu

http://fresh.iprima.cz/recepty