Luštěniny

Krůtí rizoto s červenou čočkou
Vytisknout recept
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Čočku a rýži uvaříme do měkka. Krůtí prsíčka nakrájíme na malé kousky nebo nudličky a opražíme na malém množství olivového oleje. Přidáme jarní cibulku, pórek a rajčata a krátce orestujeme. Pak přidáme scezenou čočku s rýží, důkladně zamícháme a již jen prohřejeme. Podle chuti okořeníme. Krůtí rizoto s červenou čočkou podáváme sypané sýrem. Rizoto s červenou čočkou je dobré i bez masa.
Porce Doba přípravy
4 30 minut
Porce Doba přípravy
4 30 minut
Krůtí rizoto s červenou čočkou
Vytisknout recept
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Čočku a rýži uvaříme do měkka. Krůtí prsíčka nakrájíme na malé kousky nebo nudličky a opražíme na malém množství olivového oleje. Přidáme jarní cibulku, pórek a rajčata a krátce orestujeme. Pak přidáme scezenou čočku s rýží, důkladně zamícháme a již jen prohřejeme. Podle chuti okořeníme. Krůtí rizoto s červenou čočkou podáváme sypané sýrem. Rizoto s červenou čočkou je dobré i bez masa.
Porce Doba přípravy
4 30 minut
Porce Doba přípravy
4 30 minut
Suroviny
  • 200 g rýže
  • 200 g červená čočka
  • 200 g krůtí prsa
  • 1 ks pórek
  • 1-2 ks jarní cibulka
  • 3 ks rajče
  • dle potřeby sůl, olivový olej
Jemná fazolová polévka
Vytisknout recept
Přes noc namočené fazole uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme dozlatova zeleninu, zalijeme 1,5-2 litry vývaru ze zdravých zeleninových slupek a přes síto přepasírujeme loupaná rajčata. Před dovařením fazolí vyjmeme polovinu fazolí a rozmixujeme je na hladkou kaši a vrátíme zpět do polévky. Dosolíme, přidáme sekanou petrželku.
Porce
10-15 osob
Porce
10-15 osob
Jemná fazolová polévka
Vytisknout recept
Přes noc namočené fazole uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme dozlatova zeleninu, zalijeme 1,5-2 litry vývaru ze zdravých zeleninových slupek a přes síto přepasírujeme loupaná rajčata. Před dovařením fazolí vyjmeme polovinu fazolí a rozmixujeme je na hladkou kaši a vrátíme zpět do polévky. Dosolíme, přidáme sekanou petrželku.
Porce
10-15 osob
Porce
10-15 osob
Suroviny
  • 100 g mrkev
  • 100 g celer
  • 100 g cibule
  • 2 stroužky česnek
  • 1-2 ks bobkový list
  • 200 g velké bílé fazole
Poznámky k receptu

Při vaření fazolí nedoléváme studenou vodu, jinak se slupky neuvaří a budou tvrdé!

Luštěninová polévka aneb Co se do hrsti nevejde
Vytisknout recept
Čočku, hrách a fazole přebereme, propláchneme, necháme nabobtnat, poté slijeme vodu, zalijeme čerstvou a uvaříme každý druh zvlášť. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a krátce orestujeme. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme pokrájenou kořenovou zeleni a uvaříme. Nakonec do polévky přidáme luštěniny i s vývarem, ovesné vločky, majoránku a třený česnek a vaříme ještě 10 minut.
Porce
10 porcí dospělí
Porce
10 porcí dospělí
Luštěninová polévka aneb Co se do hrsti nevejde
Vytisknout recept
Čočku, hrách a fazole přebereme, propláchneme, necháme nabobtnat, poté slijeme vodu, zalijeme čerstvou a uvaříme každý druh zvlášť. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a krátce orestujeme. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme pokrájenou kořenovou zeleni a uvaříme. Nakonec do polévky přidáme luštěniny i s vývarem, ovesné vločky, majoránku a třený česnek a vaříme ještě 10 minut.
Porce
10 porcí dospělí
Porce
10 porcí dospělí
Suroviny
  • 50 g čočka
  • 50 g fazole
  • 50 g hrách
  • 100 g ovesné vločky
  • 300 g kořenová zelenina čistá hmotnost
  • 2500 ml voda
  • 80 g hladká mouka
  • 50 g olej
  • 70 g cibule
  • 30 g česnek
  • dle potřeby majoránka, sůl
Fazolový guláš aneb Cestujeme do Mexika
Vytisknout recept
Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na oleji, přidáme fazole, bobkový list, zalijeme vodou a mírným varem vaříme doměkka. Poté k fazolím přidáme i nastrouhané zelí, kmín, rajčatový protlak a ještě vaříme asi 15 minut. Pokrm má obsahovat jen málo tekutiny. Nakonec dochutíme solí a petrželovou natí. Podáváme s chlebem.
Porce
10 porcí dospělí
Porce
10 porcí dospělí
Fazolový guláš aneb Cestujeme do Mexika
Vytisknout recept
Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na oleji, přidáme fazole, bobkový list, zalijeme vodou a mírným varem vaříme doměkka. Poté k fazolím přidáme i nastrouhané zelí, kmín, rajčatový protlak a ještě vaříme asi 15 minut. Pokrm má obsahovat jen málo tekutiny. Nakonec dochutíme solí a petrželovou natí. Podáváme s chlebem.
Porce
10 porcí dospělí
Porce
10 porcí dospělí
Suroviny
  • 550 g fazole
  • 200 g cibule
  • 300 g rajčatový protlak
  • 400 g bilé zelí
  • 40 ml olej
  • 30 g česnek
  • 1 ks bobkový list
  • dle potřeby kmín, petrželová nať, sůl
Hrachové karbanátky
Vytisknout recept
Hrách uvaříme doměkka a spolu s vařenými bramborami prolisujeme. Přidáme vejce, na kostičky nakrájenou šunku, prolisovaný česnek, osolíme a okořeníme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme karbanátky a obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance. Upečeme v troubě na plechu.
Porce
10 porce dospělí
Porce
10 porce dospělí
Hrachové karbanátky
Vytisknout recept
Hrách uvaříme doměkka a spolu s vařenými bramborami prolisujeme. Přidáme vejce, na kostičky nakrájenou šunku, prolisovaný česnek, osolíme a okořeníme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme karbanátky a obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance. Upečeme v troubě na plechu.
Porce
10 porce dospělí
Porce
10 porce dospělí
Suroviny
  • 700 g hrách
  • 150 g brambor
  • 3 ks vejce
  • 150 g šunka
  • dle potřeby sůl, majoránka, česnek
  • dle potřeby strouhanka na obalení
  • dle potřeby vejce na obalení
Čočkový eintopf aneb Oběd z jednoho hrnce
Vytisknout recept
Na oleji podusíme cibuli nakrájenou najemno a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Přidáme rajský protlak, předem namočenou čočku a zalijeme vodou. Ochutíme octem a přivedeme k varu. Asi po 15 minutách přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme do změknutí. Podle potřeby zahustím moukou, osolíme a ještě chvíli povaříme. Podáváme s pečivem.
Porce
10 porce pro žáky II.stupně ZŠ
Porce
10 porce pro žáky II.stupně ZŠ
Čočkový eintopf aneb Oběd z jednoho hrnce
Vytisknout recept
Na oleji podusíme cibuli nakrájenou najemno a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Přidáme rajský protlak, předem namočenou čočku a zalijeme vodou. Ochutíme octem a přivedeme k varu. Asi po 15 minutách přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme do změknutí. Podle potřeby zahustím moukou, osolíme a ještě chvíli povaříme. Podáváme s pečivem.
Porce
10 porce pro žáky II.stupně ZŠ
Porce
10 porce pro žáky II.stupně ZŠ
Suroviny
  • 300 g kořenová zelenina mrkev, celer, petržel
  • 200 g cibule
  • 200 g pórek
  • 150 g rajský protlak
  • 700 g čočka
  • 700 g brambory
  • 60 g hladká mouka
  • dle potřeby olej
  • dle potřeby sůl, ocet
Bílé fazole po florentinsku
Vytisknout recept
Fazole přebereme, propereme a přes noc je namáčíme. K připraveným fazolím přidáme olej, česnek, mletou papriku, nakrájená rajčata, na kostičky nakrájený celer a uvaříme doměkka. Přidáme rajčatový protlak a osolíme. Podáváme s chlebem nebo bramborem.
Porce
10 osob dospělý
Porce
10 osob dospělý
Bílé fazole po florentinsku
Vytisknout recept
Fazole přebereme, propereme a přes noc je namáčíme. K připraveným fazolím přidáme olej, česnek, mletou papriku, nakrájená rajčata, na kostičky nakrájený celer a uvaříme doměkka. Přidáme rajčatový protlak a osolíme. Podáváme s chlebem nebo bramborem.
Porce
10 osob dospělý
Porce
10 osob dospělý
Suroviny
  • 1 kg bílé fazole
  • 200 g rajčatový protlak
  • 200 g rajčata
  • 200 g celer
  • 6 lžíce olej
  • 8 stroužeků česnek
  • mletá paprika
  • sůl
Aromatický krém z červené čočky
Vytisknout recept
V hrnci nejdříve na oleji necháme lehce podusit pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, krátce prohodíme na tuku, který v žádném případě nesmí kouřit nebo se připalovat. Přidáme muškát a hned propláchnutou čočku, kterou zalijeme cca 1l vody. Vše uvaříme doměkka. Ponorným mixerem vytvoříme krém, který dochutíme solí, pepřem a balzamikem. Ozdobíme doplňky petrželkou a krutony. I když tradice vaření luštěnin velí pomalou přípravu v prostém, nejlépe kameninovém hrnci, zvolíme-li hrnec tlakový, zachováme příjemnou barvu zeleniny a zkrátí se doba přípravy. Polévka bude řidší, neboť se voda tak nevyvaří.
Aromatický krém z červené čočky
Vytisknout recept
V hrnci nejdříve na oleji necháme lehce podusit pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, krátce prohodíme na tuku, který v žádném případě nesmí kouřit nebo se připalovat. Přidáme muškát a hned propláchnutou čočku, kterou zalijeme cca 1l vody. Vše uvaříme doměkka. Ponorným mixerem vytvoříme krém, který dochutíme solí, pepřem a balzamikem. Ozdobíme doplňky petrželkou a krutony. I když tradice vaření luštěnin velí pomalou přípravu v prostém, nejlépe kameninovém hrnci, zvolíme-li hrnec tlakový, zachováme příjemnou barvu zeleniny a zkrátí se doba přípravy. Polévka bude řidší, neboť se voda tak nevyvaří.
Suroviny
  • 200 g červená čočka
  • 2 lžíce olivový olej extra panenský
  • 1 střední cibule
  • 2 menší mrkev
  • kousek celer
  • 1 větší petrželový kořen
  • 1/2 lžičky balsamicový ocet
  • špičku nože muškátový oříšek strouhaného
  • bílý pepř mletý
  • sůl
  • nasekaná petrželka na doplnění chuti
  • krutonky z rohlíku na doplnění chuti