Složení spotřebního koše

Spotřební koš

je základním kritériem posuzování pestrosti stravy ve školních jídelnách. Je zákonnou normou, jídelny ho musí dodržovat. Je kontrolován ČŠI, zřizovatelem a hygienou. Obsahuje základní komodity potravin a jeho dodržování zajistí přísun potřebných živin podle výživových doporučení, a tím i zdravou, pestrou a vyváženou stravu.

Základní komodity spotřebního koše podle č.107/2005 Sb o školním stravování:

  • Brambory
  • Cukr
  • Luštěniny
  • Maso
  • Rostlinné „maso“
  • Mléko
  • Mléčné výrobky
  • Ovoce
  • Ryby
  • Tuky
  • Vejce
  • Zelenina

 

Co prozradí spotřební koš a co ne?

  • Poznáme, jestli plníme maso, ale nepoznáme, jestli bylo kvalitní libové nebo samý bůček. Do masa se schovají i nekvalitní uzeniny.
  • U ryb poznáme plnění, ale nepoznáme technologickou úpravu.
  • Mléčné výrobky, poznáme množství, ale nepoznáme, z čeho se skládají, ani množství tuku v nich.
  • U tuků ohlídáme množství, ale spotřební koš nám nic neřekne o kvalitě používaných tuků.
  • U cukru se neobjeví umělé sladidlo, pokud jím cukr nahrazujeme, neprojeví se většinou ani instantní nápoje, pokud je nepřepočítáme do cukru, spotřebu nám zkreslí i pitný režim.
  • Ovoce a zelenina poznáme plnění, nepoznáme, jestli bylo syrové nebo vařené.
  • Brambory většinou počítáme i se slupkou.
  • U luštěnin posoudíme množství, ale nepoznáme druh ani úpravu.
  • Kromě spotřeby cukru nepoznáme kvalitu pitného režimu

Závěrem:

Sledování spotřebního koše je jednotná metoda zavedena ve všech jídelnách. Je to metoda jednoduchá na zpracování a dostupná pro všechny jídelny. Podává ucelený přehled o plnění a může se s ním pracovat i v průběhu měsíce. Spotřební koš má návaznost do legislativního systému a výsledky jsou k dispozici kontrolním orgánům.

Na druhou stranu existuje i jiná metoda – přesnější – a to metoda výpočtu živin. Tato metoda se používá např. v nemocničním stravování. V případě, že dojde ke změně systému sledování školního stravování, bude to změna dlouhodobá, a bude stát hodně času a práce.