Jídelny

Pro jídelny

Už od nepaměti je kulinářství nezbytným a váženým odvětvím lidské činnosti. Kulinářství v rámci mateřských školek představují školní jídelny. A tak by měli jídelny ke svým strávníkům přistupovat. Měli by se předvést a ukázat své kulinářské umění, kdy šikovný kuchař i z levných surovin umí vykouzlit dobré jídlo. V praxi to znamená nejenom dobře zvládnuté řemeslo, ale i zapojení fantazie a chuť učit se a přijímat nové věci. Vždyť přece žádná jídelna nechce, aby se o ni říkalo, že zůstala v době dávno minulé, nevaří nové zajímavé věci, jídla jsou nevzhledná, nedochucená, vaří pouze českou klasiku.

Pro rodiče

V případě, že Vaše školní jídelna je skutečnou kulinářskou baštou dětské stravy, jídlo je chutné a zdravé, měli byste školní jídelnu podpořit. Příklad rodiče, který uvidí na jídelním lístku rybu a už dopředu oznamuje svému dítku, že tu rybu jíst nemusí, protože to určitě nebude dobré, je trestuhodný. Školní jídelny mají velice přísné normy, jaké má být složení dětské stravy a tím se řídí. Proto zařazují i potraviny, které možná doma nejíte, ale tyto potraviny do stravy a nejenom dětské patří. Pokavaď nejste odborníkem na výživu, nediktujte jídelnám, jaké má být složení dětské stravy. Vědí to lépe. Je však přirozené se ozvat v případě, kdy jídlo není chutné, vzhledné, není zajištěna kultura stolování.

Pro pedagogické pracovníky

Je důležité děti k jídlu pozitivně motivovat, jít jim příkladem. Ne vždy je postačující jídlo pouze podat, co platí zejména u nových jídel. Pro kreativní pedagogické pracovníky by však neměl být problém dětem jídlo nějak zajímavě přiblížit.

Na závěr 

Spolupracujte a komunikujte se svoji jídelnou, je to restaurace Vašeho dítěte.  😆